De voordelen

van koudetherapie.

Het gebruik van koudetherapie als behandeling voor acuut letsel en herstel na inspanning is al meer dan 30 jaar geaccepteerd, maar recent onderzoek suggereert dat koudetherapie ook veilig en effectief kan zijn voor chronische ziekten en het algemene welzijn.

Koude therapie wordt toegepast om non-farmaceutische ondersteuning te bieden aan patiënten met depressie en stemmingsstoornissen, vermindering van dagelijkse stress en algemeen welzijn, ondersteuning bij chronische ziekten, waaronder reumatoïde artritis en fibromyalgie, en ziektepreventie.

Een van de belangrijkste manieren waarop ijsbaden ontstekingsremming bevorderen, is door de bloedcirculatie te verbeteren. Koude temperatuur kan de bloedvaten vernauwen, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en pijn na een blessure. Bovendien kan koude stress het brein triggeren om noradrenaline af te geven, wat kan leiden tot een afname van ontstekingsmarkers in het bloed.Er zijn ook aanwijzingen dat ijsbaden kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het hele lichaam. Sommige studies suggereren dat ijsbaden de activiteit van bepaalde ontstekingsremmende enzymen kunnen verhogen, wat kan bijdragen aan de ontstekingsremmende werking van de behandeling.

Koudetherapie verbetert de bloedsomloop. Dit brengt veel voordelen met zich mee:

  • Vermindering van pijn en zwelling:
  • Verbetering van de huidgezondheid
  • Vermindering van stress
  • Verbetering van het
  • immuunsysteem
  • Vermindering van het risico op
  • hart- en vaatziekten.

Verminder stress en kan helpen bij het verlichten van depressie en angst. Onderzoek wijst uit dat mensen met depressieve symptomen doorgaans ontstekingsmarkers hebben en koudetherapie verbetert zowel de systemische ontsteking als de symptomen van depressie en angst aanzienlijk. Een alternatief of ondersteuning op farmaceutische ondersteunende therapie.

Koudetherapie vernauwd de bloedvaten, wat kan leiden tot een afname van de hartslag. Het truggerd het brein om noradrenaline af te geven, wat kan leiden tot een afname van de hartslagvariabiliteit.
Er zijn ook aanwijzingen dat een ijsbad de activiteit van het parasympatische zenuwstelsel kan verhogen, wat kan leiden tot een afname van de hartslagvariabiliteit. Het parasympatische zenuwstelsel is betrokken bij de regulatie van de hartslag en het spijsverteringsstelsel en kan helpen om stress te verminderen.

Koude therapie initieert vasoconstrictie van bloedvaten in de huid en extremiteiten, wat helpt bij het verminderen van spierpijn, vermoeidheid en zwelling. Door koudetherapie geïnitieerde vasoconstrictie kan een preventieve maatregel zijn tegen dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer.